Copyright: Dagfinn Skjelle

Tekst og foto  Dagfinn Skjelle



Heli-hiking i Rocky Mountains




Vi svever inn over åsene i en Bell 407 og rundt oss brer det seg et hav av fjell. Målet er Assiniboine Provincial Park som ligger i grenseområdene mellom British Columbia og Alberta. Rundt 200 kilometer i luftlinje fra grensen til USA. Datoen er 29. august og passasjerene rundt meg er klatrere.

En hetebølge ruger. Det var 28 grader i Banff i går og det merkes godt for en nordboer. Alt omtrent av dyreliv har trukket opp i høydedragene. På breene under oss har fjellsauene flokket seg. Langs hyller og avsatser balanserer kritthvite fjellgeit. Hjorteflokker streifer på slettene. Helt eventyrlig. Vi sveiper over elver og vann, langs brusende fossefall og oppsprukne brefall, larmer gjennom et pass og går ned for landing midt i hjertet av parkområdet.

Proviant og ryggsekker lempes ut og helikopteret forsvinner i det blå. Ut igjen er det dagsmarsjer. Jeg slår følge etter de andre på stien ned mot Naiset - parkhovedkvarteret. Femten hundre meter over oss rager fjellet som har gitt parken navn. Det uttales ah-SIN-ni-boyne. Toppen er på 3618 meter.  I Canada bedre kjent som” the Matterhorn of the Rockies ”. Toppen ble førstegangsbesteget i 1901. Ved foten ligger Lake Magog som et speil.



Parkområdet ble etablert  i 1922 og står på World Heritage listen. Flere topper rager godt over 3000 meter. I sjøer og vann er det satt ut fisk. Det er  anlagt turstier med teltplasser og panoramautsikt. Dyrelivet er totalfredet. Plusser vi på med  naboparkene Kootenay og Yoho, Banff, Jasper, Robson, Kananaskis, Willmore pluss Top of the World samt noen til blir det mer enn 30.000 kvadratkilometer og 40 sammenhengende norske mil med nasjonalpark


Ved parkhovedkvarteret ligger en liten teltplass med noen få tømmerhytter. Jeg slår meg til i en av dem. Etter en kaffeprat med parkvaktene som begge er norsk-canadiere, tar jeg en ettermiddagstur til Nub Lake. Tilbake i hytta utpå kveldinga er resten av sengeplassene okkupert av den norske generalkonsulen i Calgary med familie. Verden er ikke bestandig like stor!

En kilometer unna ligger Assiniboine Lodge. En drømmeplass. Den er eid av parkvesenet i British Columbia og ligger 2200 meter over havet. Det var nordmannen og skipioneren Erling Strøm som driftet den berømte turisthytta i mer enn 40 sesonger. Adkomsten på den tid var fra alpebyen Banff, en strekke på 50 kilometer med ødemark. Rundt 30 til 40 hester fraktet utstyr, proviant og turister, alt som var nødvendig for å drive business høyt til fjells. I dag er hestetrafikken historie, hestetråkkene gjensådd og stengt

 Litt historikk;

Den trans-canadiske jernbanen ble fullført gjennom Rocky Mountains i slutten av 1800 årene, Banff ble nasjonalpark i 1885 og alpebyen med det samme navnet grodde opp. I løpet av noen tiår ble områdene verdenskjent. I 1928 dukket nordmannen Erling Strøm opp i Assiniboine med fem turdeltagere, til et eventyrlig skiterreng. og det beste, i følge Strøm; var at føhnvindene fra prærien ” the chinooks ” sjelden nådde inn her. I samarbeid med Canadian Pacific Railway - som fra før av hadde hytter i parkområdet – ble det tømret opp et hovedbygg som fikk navnet Assiniboine Lodge. Ti år senere overtok han driftsansvaret, og i 40 sesonger driftet Strøm den berømte turisthytta.
Strøm ble født i 1897 og hadde sine første 8 oppvekstår på Upsete mens Bergensbanen ble bygd. Han emigrerte til USA i 1919. Først til New York og deretter Arizona. Etter 9 år som cowboy, uten ski på beina, ble Colorado neste stopp. Da som skiguide og fjellfører. Deretter ble det Canada. I tillegg til å drifte Assininoine lodge på sommertid hadde Strøm etablert et eget vintersportsted i staten Vermont, på østkysten av USA. En driftig mann. Strøm ble kjent i USA for sine skibragder og ekspedisjoner. På jakt i Alaska i 1928 fikk han ideen å bestige Mt.McKinley og ti år senere ble drømmen realisert. Den 26.mars dro ekspedisjonen nordover kysten fra Seattle med dampbåt, den 16.mai var turen over  - ved parkstasjonen i McKinley. Som første nordmann nådde han toppen på 6190 meter, med ski på beina. Med seg hadde han tre amerikanere.  Undertegnede hadde gleden av å møte Strøm i Norge ved et par-tre anledninger, og fikk gode råd og tips med hensyn til Canada. I boka ” Pioneers on skies” utgitt i 1977 av Smith Clove Press i New York gir Strøm en fasinerende beskrivelse av sitt omflakkende liv USA og Canada. Boka er illustrert med Strøms egne fotografier.

I liene langs Marvel Lake har grizzlybjørnene ett av sine favorittområder. På denne årstida bugner det med bær og bjørnen har naturligvis enerett. Stien ut av parken, som går langs sjøen, går tidvis i buskas og kratt, derfor er det kanskje lurt å unngå å traske rett gjennom matfatet? Teoretisk kan du møte ei binne med unger rundt neste sving. På noen plasser går du faktisk med hjertet i halsen. Derfor blir det Assiniboine Pass ut igjen for min del – etter samråd med parkvaktene. Her har ikke grizzlybjørner vært observert i senere tid.  Grytidlig, mens generalkonsulen med følge fortsatt ligger i dyp søvn,  er jeg på sålene, lukker hyttedøra etter meg og har 26,7 kilometer ned til parkeringsplassen ved Shark heliport. Stien slynger seg langs skogholt og sletter i åpent fjellterreng før den stuper ned mot dalføret og inn i Banff nasjonalpark.

Etter 9 timers marsj når jeg P-plassen og rekker såvidt helikopterbasen ved Canmoore før stengetid, der øvrig utstyr er oppbevart. Et godt råd er å ikke oppbevare verdisaker i bilen ved øde parkeringsplasser slik som f.eks. her ved Shark.
Normalt deler de fleste denne turen i to og telter. Ved Bryant Creek er det anlagt teltplasser. Noen foretrekker sykkel inn mot passet og her er det anlagt stativer ved oppstigningen der syklene kan låses. Gjennomtenkt, som alltid, når det dreier seg om canadisk parkforvaltning. 75 teltplasser er opparbeidet i parkområdet, mange har bjørnesikre oppbevaringsbokser for proviant og mat. Stiene løper ut og inn og rundt og opp - med varierende vanskelighetsgrad. Her kan du vandre i ukesvis.

På denne turen benyttet jeg en Nikon 90X med tre AF objektiver, en Nikkor AF 2,8/20mm, en Nikkor 35-70 ED AF.og en Nikkor ED AF  2,8/ 80-200 Zoom pluss en teleconverter 1,6x.
Stativet var en Cullman Magic, sekken er Love Pro Trekker og film Fujichrome Velvia.og Kodachrome 64.


I Canada er bjørneangrep en årlig hendelse og noen ganger med tragisk utfall. Eneste våpenet du har tilgang til er pepperspray på boks. Det er mulig å spraye i intervaller eller la boksen gå tom. Rekkevidde 4 til 5 meter. Konsentratet skal kunne blinde en bjørn i ca. halvannen times tid  ( hvis nervene holder til bjørnen er på skuddhold ) og anbefales kun i en ren nødsituasjon. I motvind kan effekten bli motsatt. Festes til beltet og tilsynelatende en ok sak. Kan kjøpes i sportsbutikker mot legimitasjon. Kan naturligvis ikke tas med på flyet hjem. Bjelle på sekken er et must og kan bidra til å varsle bjørnene i god tid og unngå konfrontasjon. Går du alene i bjørneterreng kan det være lurt å veksle noen ord meg seg selv. Best av alt er naturligvis et turfølge av skravlelystne folk.




Copyright: Dagfinn Skjelle

Tekst og foto  Dagfinn Skjelle