Copyright: Dagfinn Skjelle

Tekst og bilder: Dagfinn Skjelle







Linhof,s  historie går tilbake til 1887. Den første Linhof,en ble bygd i 1889 og kom i to versjoner for planfilm og rullefilm. Forretningsideen var kvalitet istedet for masseproduksjon. Fabrikken ligger i München.
I 1936 startet Linhof produksjonen av to versjoner;  6x9 og 9x12 som fikk navnet Linhof Technika I og II.
I 1946 det kom en forbedret utgave som ble kalt Linhof Technika III og som tok formatene 9x12cm og 4x5” pluss 6x9 på 120 rullfilm magasin. Huset var firkantet i aluminium med sving og tilt-ramme, trippel forlengelse på utdraget (bælgen) og ble lagd i to versjoner, med og uten avstandsmåler. En Linhof med avstandsmåler heter Linhof Super Technika.
Linhof er Leica kvalitet. I 1950 ble Linhof Technika lansert på det amerikanske markedet og det ble starten på en verdensomspennende handel. På 60 tallet var Linhof,s presisjonskameraer en suksess verden over, og tok gullmedaljer på utstillinger i Paris, Milano, i Østen og USA.
Linhof produserte en rekke modeller. En av de var Aero Technika som var førstevalget for profesjonelle flyfotografer. Kameraet ble regelmessig brukt i rommet av amerikanske og europeiske astronauter og tok fremragende bilder på rullefilm.  ( I 1983 tok NASA astronout Georg Nelson en Linhof Aero Technika 45 med i Discovery-fergen for å fotografere jordens overflate fra verdensrommet)  Bl.a. ble det lagd magasiner for 70mm film med 70 eksponeringer.
( Hasselblad lagde også et 70mm magasin til Hasselblad EL som også kunne brukes på 500C og senere modeller. Den modellen ble også benyttet i rommet. Hadde selv et 70mm magasin som jeg brukte på Hasselblad EL, bl.a. på en Afrika safari. Filmen var en Ektachrome Professional med svært god farvegjengivelse og skarphet. ( av samme type som datidens 70mm film som ble brukt under film-innspillinger og vist på kinoene)

Linhof Technorama 6x17 kom i 1976 og er rett og slett et panorama-kamera. Det har et fastmontert Schneider-Kreuznach Super Angulon 5,6/90mm objektiv og tar 4 bilder 6x17 på 120 rullfilm og 8 bilder på 220 film. Jeg har samme type kamera, med et senterfilter som Schneider produserte. (bare filteret kostet 3000 kroner i sin tid)Skarpheten og kontrasten på objektivet er rett og slett uslåelig. Det kan være verdt å nevne at det var Schneider-Kreuznach som lagde de første Super Angulon objektivene til Leica, som Leica solgte videre i sitt navn.
Senere utviklet Linhof en Technorama 6x17 med utskiftbar opptikk, en 70mm, 90 og 180 mm. I dag lages det  eksklusive custom-modeller for det rike markedet. I 2001 kom det en T 617 kamuflasjefarget modell. Det sies at det er ventetid på et Linhof kamera for det Japanske markedet. Men det kan godt være oppspinn… Men prisene er i hvertfall ikke oppspinn. Bare kamerahuset (uten opptikk)  for en Master Technika koster rundt 50 000 norske kroner fra fabrikken. Linhof Technorama ble også produsert i 6x12, både med fast opptikk og utskiftbar opptikk.






Copyright: Dagfinn Skjelle

Tekst og bilder: Dagfinn Skjelle